Usein kysyttyä

 • MITÄ AJOKORTTILUOKKIA ON OLEMASSA?

  Ajokorttiluokkia on tällä hetkellä 18 kpl. Tarkat selitteet kirjaimille löydät täältä:

  https://www.trafi.fi/tieliikenne/minulla_on_ajokortti/ajoneuvot_joita_saan_ajaa

 • KUINKA SUORITAN C-KORTIN

  C-, eli kuorma-autokortin suorittajan ikä tulee olla vähintään 21 vuotta tai 18 vuotta, jos tutkinnon suorittajalla on kuorma-auton kuljettajan 280h perustason ammattipätevyyskoulutus.

  Koulutuksen alussa haetaan Ajovarmalta ajokorttilupaa (www.ajovarma.fi). Lupaa varten tarvitset 2 passivalokuvaa, lääkärintodistuksen (ryhmän 2 ajokorttia varten) ja 40 € rahaa.

  Koulutus pitää sisällään 12 teoriatuntia ja kun olet käynyt ne + ajokorttilupa on myönnetty, voit varata Ajovarmalta teoriakokeen.  Teoriakokeeseen tarvitset mukaan: todistuksen saadusta teoriaopetuksesta (saat sen koululta), 31 € rahaa ja kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

  Koulutus sisältää myös 10 ajotuntia kuorma-autolla. Kun olet suorittanut teoriakokeen hyväksytysti, koululta voidaan ajokoe varata. Ajokokeeseen pääsee kun kaikki ajotunnit (ajotunnit sovitaan henkilökohtaisesti) on ajettu. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen C-luokan ajo-oikeus alkaa välittömästi. Uuden muovisen ajokortin saat postitse 1-2 viikon kuluttua hyväksytystä ajokokeesta.

  Jos tarvitset C-korttia kaupalliseen kuljetukseen, tarvitse myös ammattipätevyyden! Lue lisää ammattipätevyydestä täältä

 • KUINKA SUORITAN CE-KORTIN?

  CE-, eli rekkakortin suorittajalla tulee aina olla ennestään C-luokan ajo-oikeus. Opetusmäärä riippuu oppilaan taustasta.

  Jos sinulla on 280 h perustason ammattipätevyyskoulutus ollut voimassa vuoden, 140 h koulutus 2 vuotta, tai ammattipätevyys on ylläpidetty käymällä jatkokoulutuspäivät viiden vuoden välein, niin voit suorittaa kortin lyhennetyllä oppimäärällä: 5 teoriatuntia ja 10 ajotuntia.

  Jos nuo edellytykset eivät täyty, on opetusmäärä 15 teoriatuntia ja 30 ajotuntia.

  Koulutuksen alussa haetaan Ajovarmalta ajokorttilupaa (www.ajovarma.fi). Lupaa varten tarvitset 2 passivalokuvaa ja 40 € rahaa. Lääkärintodistusta ei tarvita.

  Kun olet käynyt teoritunnit + ajokorttilupa on myönnetty, voit varata Ajovarmalta teoriakokeen.  Teoriakokeeseen tarvitset mukaan: todistuksen saadusta teoriaopetuksesta (saat sen koululta), 31 € rahaa ja kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Kun olet suorittanut teoriakokeen hyväksytysti, koululta voidaan ajokoe varata. Ajokokeeseen pääsee kun kaikki ajotunnit (ajotunnit sovitaan henkilökohtaisesti) on ajettu. Hyväksytyn ajokokeen jälkeen CE-luokan ajo-oikeus alkaa välittömästi. Uuden muovisen ajokortin saat postitse 1-2 viikon kuluttua hyväksytystä ajokokeesta.

   
 • MITÄ TARKOITTAA AMMATTIPÄTEVYYS?

  Ammattipätevyys koskee lähtökohtaisesti kaikkia henkilöitä, jotka kuljettavat ajoneuvoja, joiden kuljettamiseen vaaditaan C1-, C- tai LT -luokan ajo-oikeus. Näin myös liikennetraktorit ovat ammattipätevyyden piirissä. Samoin henkilöliikenteessä ammattipätevyys koskee lähtökohtaisesti kaikkia henkilöitä, jotka kuljettavat ajoneuvoja, joiden kuljettamiseen vaaditaan D1- tai D-luokan ajo-oikeus. Samassa taloudessa asuvia saa kuljettaa linja-autolla ilman ammattipätevyyttä, kun joku heistä omistaa linja-auton. Säädöksissä on annettu muutamia poikkeuksia. Esimerkiksi henkilökohtaiset ajot ovat sallittuja ilman ammattipätevyyttä.

  Ammattipätevyydet jaetaan kahteen eri liikennelajiin: tavaraliikenne ja henkilöliikenne.

  Jos C-luokan ajo-oikeus on alkanut 10.09.2009 jälkeen, vaaditaan ammattipätevyyttä varten perustason koulutus. Jos ajo-oikeus on alkanut ennen tuota päivämäärää, riittää 5 jatkokoulutuspäivän käyminen 5 vuoden välein.

  Henkilöliikenteessä jos D-luokan ajo-oikeus on alkanut 10.09.2008 vaaditaan myöskin perustason ammattipätevyyskoulutus. Jos ajo-oikeus on alkanut ennen tuota päivämäärää, riittää 5 jatkokoulutuspäivän käyminen 5 vuoden välein.

  Koulutuksen pituus riippuu iästä ja aiemmista kursseista.

  Tietoa ammattipätevyydestä Trafin sivuilla: https://www.trafi.fi/tietopalvelut/usein_kysyttya/tieliikenne_-_ammattiliikenne

  Laki ammattipätevyydestä:

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070273

   
 • MITÄ SAAN AJAA C-KORTILLA?

  Muut kuin D1- tai D-luokkaan kuuluvat ajoneuvot, joiden kokonaismassa ylittää 3 500 kg ja jotka on suunniteltu tai valmistettu kuljettamaan kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan henkilöä;

  Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on tähän luokkaan kuuluva vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg.

 • MITÄ SAAN AJAA CE-KORTILLA?

  Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg;

  Ajoneuvoyhdistelmät, joissa on C1-luokan vetoauto ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa ylittää 12 000 kg.

 • KUKA MAKSAA KOULUTUKSENI?

  Pääsääntöisesti koulutus jää opiskelijan itsensä maksettavaksi. Voit hakea koulutukseesi osamaksua / rahoitusta. Lue lisää Santander-rahoituksesta.

  Työvoimapoliittisissa koulutuksissa itse opiskelu + koulutus ei maksa opiskelijalle mitään. Opiskelijan maksettavaksi jää vain tutkinnoista yms aiheutuvat viranomaiskustannukset.

  Avoinna olevat työvoimapoliittiset koulutukset löydät täältä: työvoimapoliittiset-koulutukset

 • RAHOITUS

  Nyt ajokortit ja ammattipätevyydet on mahdollista maksaa myös osamaksulla, jopa 5 vuoden maksuajalla. Osamaksusopimukset vaativat hyväksytyn luottopäätöksen luotonantajalta. Osamaksut toteutetaan yhteistyössä Santander Consumer Finance Oy kanssa. Lue lisää Santander-rahoituksesta

Viamaster Oy
Niittyvillankuja 4 A, 01510 Vantaa
050 313 1177 | toimisto@viamaster.fi

Rekisteriseloste

© Viamaster | web Davas